Koku Notaları

heading_title

Koku Notaları  

Parfüm günlük hayatınızda önemli bir rol oynayabilir. Size ait imza kokunuz bir randevuyu veya ofiste bir iş gününü zevkli ve  sizi güvende hissettirecek şekilde geçirmenize yardımcı olabilir.  Kokular bize belirli bir aura ve duruş kazandırmaya yardımcı olur.

Doğru seçilmiş notalarla oluşturulmuş kokular günlük hayatınızda tüm duygularınızı değiştirebilir.  Notaları bir müzik eserinin notaları gibi düşünebilirsiniz.  Kokular da bir araya geldiğinde farklı kokular ve duyguları ortaya çıkarır ve tetikler.

Size uygun bir parfümü oluştururken  öncelikle  yaşam şartlarınıza, yeme içme  alışkanlıklarınıza dikkat etmeli  ten yapınıza göre  notalar seçmelisiniz.

Mesela  meyve, sebze vs gibi yiyecekler  seviyorsanız daha çiçekli kokular sizde daha farklı kokacaktır.

 

Hangi notaları kullanmanız gerektiği  ve  hangi notaların size göre olduğunu anlamanız için  daha iyi anlamak için ve notalar hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayan bir rehber oluşturduk.

 

Parfüm Notaları Nedir?

Parfüm notaları, bir kokuyu oluşturan bileşenlerdir. Üst notalar (narenciye, lavanta), kalp notaları (tarçın, yasemin) ve taban notalar (vanilya, misk) olarak kategorize edilir.

 Bu özenle seçilmiş içerik karışımı, bir kokunun temel karakteri olan parfüm akorunu oluşturur.  Kendi tasarım kokunuzu oluştururken,  kokunuzun hem hoş kokmasını hem de belirli bir deneyim uyandırmasını sağlamak için notaları dikkatlice seçmeniz gerekiyor.  

 Bir parfümün notaları üç temel kategoriye ayrılabilir: üst notalar, kalp notaları ve temel notalar. Piramidin tepesindeki notlar daha yüksek uçuculuğa sahipken (daha hızlı buharlaşırlar), alttaki notlar ise daha uzun ömürlüdür.

 

Üst Nota Nedir ?

Üst notalar, bir kokunun üst katmanını oluşturur. Başka bir deyişle, üst notalar, bir parfümü sıktıktan sonra ilk algıladığınız kokulardır. Bunlar, ilk izlenimlerin oluşturulmasında ve bir kokunun hikayesinin şekillenmesinde rol oynar.

 Üst notalar genellikle hızla buharlaşır ve yalnızca ilk beş ila on beş dakika ortalıkta kalır. Ana amaçları, ilk kokuyu vermek ve ardından kokunun bir sonraki bölümüne yumuşak bir şekilde geçiş yapmaktır. Sonuç olarak, üst notalar genellikle daha hafif ve daha küçük moleküllerden oluşur.

Bazı yaygın üst notalar, limon, portakal ve bergamot gibi narenciye kokularının yanı sıra lavanta ve gül gibi hafif çiçek notalarını içerir. Fesleğen ve anason da genellikle üst notalar olarak kullanılır.

 

Kalp Notalar Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, kalp notaları kokunun "kalbini" oluşturur. İşlevleri, deneyimi derinleştirmek için yeni kokular sunarken üst notaların aromasını korumaktır. Bazen orta notalar olarak adlandırılan kalp notaları, kendi başlarına o kadar hoş kokmayan temel notalar için bir tampon görevi görür.

Toplam kokunun yaklaşık yüzde 70'ini oluşturdukları için kalp notaları genellikle üst notalardan daha uzun sürer. Kalp notaları, üst notalar solmaya başladığında ortaya çıkar ve kokunun tüm ömrü boyunca belirgin kalır.

Kalp notaları, yasemin, sardunya, neroli ve ylang-ylang gibi dolgun, aromatik çiçek yağlarının yanı sıra tarçın, biber, çam, limon otu, karabiber ve kakule içerir.

 

Temel-Dip  Notalar nedir?

Orta notalarla birlikte temel notalar kokunun temelini oluşturur. Daha fazla derinlik ve rezonans eklerken daha hafif notaları güçlendirmeye yardımcı olurlar.

Parfümün temelini oluşturdukları için alt notalar çok zengin, ağır ve uzun ömürlüdür. Yaklaşık 30 dakika sonra devreye girerler ve kokunun kokusunu oluşturmak için orta notalarla birlikte çalışırlar. Temel notalar cildinize nüfuz ettiğinden, kokuları en uzun süre kalır ve altı saat veya daha fazla sürebilir.

Popüler temel notalar arasında vanilya, kehribar, misk, paçuli, yosun ve sandal ağacı ve sedir ağacı gibi odunsu notalar bulunur.